دکتر ع. ح. سردار سلام . بنده () هستم ، نویسنده وبلاگ () . مدتی است که ریزش مو از جلوی پیشانی ام دارم و بیشتر از آن خارش شدید پوست سرم کلافه ام کرده . شش ماه پیش به پزشک متخصص مراجعه کردم و به توصیه ایشان مدتی شامپو و قرص و کپسول مصرف میکردم ، تا اینکه روزی با پزشک خانواده ام مشورت کردم ایشان وقتی دارو ها را دیدند بنده را از خوردن آن منع کردند و گفتند این داروها به مردانگی شما مضر هستند . از آن به بعد بود که بنده مصرف داروها را قطع کردم و دیگر به سراغ متخصص نرفتم . اما اینروزها خارش پوست سرم بدجوری کلافه ام کرده . و به دلیل تجربه ی بدی که از مصرف داروهای قبلی داشتم دیگر سراغ متخصص نرفتم و به داروهای گیاهی روی آوردم . مدتی است که از صابون و شامپوهای گیاهی استفاده میکنم . اما تاثیر آن موقتی است و بعد از ساعاتی خارش پوست سرم دوباره شروع می شود . ناگفته نماند که بنده حداقل هفته ای 4تا 6 بار موهایم را میشورم و تمیز نگه میدارم.لطفا بنده را راهنمایی کنید . با تشکر

دکتر ع. ح. سردار: درمان مناسب برای تسکین خارش پوست سر، به علت آن بستگی دارد.خط اول دفاعی در برابر بسیاری از خارشهای پوست ، شامپو است. اما در بعضی از شرایط توصیه های پزشکی لازم است. به عنوان مثال، فولیکولیت، عفونت فولیکول مو است، ممکن است آنقدر خفیف باشد که در چند روز بدون هیچ گونه درمانی بهبود یابد. در موارد شدید آن، یک پزشک ممکن است آنتی بیوتیک یا داروهای ضد قارچ تجویز کند. بیماری پسوریازیس یا اگزماهای پوستی، علتی برای خارش پوست سر هستند. اگزمای سبورئیک شایع‌ترین علت خارش سر میباشد که می‌تواند همراه با پوسته‌ریزی، التهاب و قرمزی نمایان شود. این عارضه در ایام جوانی شیوع بیشتری دارد. عفونت قارچی همیشه نیاز به مراقبت های پزشکی دارد و درمان عفونت قارچی ممکن است شش هفته یا بیشتر طول بکشد. شپش که علت دیگر خارش سر است اغلب با لوسیون ها یا شامپوهای مخصوص از بین میرود. واکنش‌های دارویی و بیماری‌های داخلی نیز می‌توانند باعث خارش پوست شوند. شتشو بیش از حد و یا بکارگیری شامپوهای غیر استاندارد هم میتواند دلیل خارش باشد چرا که با حل کردن چربی های لازم روی پوست سر موجب خشکی و خارش سر می گردد. رژیم غذایی مناسب نیز باعث بهبود ناراحتی و از بین رفتن خارش می شود. بیماری هایی چون دیابت ، کم کاری یا پرکاری تیروئید، نارسایی کلیوی، کبدی و بعضی از سرطان ها از دیگر علل خارش کف سر افراد است .

همانطوریکه شرح کوتاهی دادم خارش دلایل زیادی دارد و حتما آزمایش و مشاوره با متخصص لازم میباشد . برای درمان خارش سر ابتدا باید علت را تشخیص داد. براساس علت اصلی خارش سر، درمان‌های متفاوتی توسط پزشک در نظر گرفته می‌شود؛ بنابراین با شناسایی علت و عوارض، می‌توان درمان مناسب را شروع و پیگیری نمود. با توجه به اطلاعات ارسالی شما من تنها میتوانم چند پیشنهاد کلی را به شما توصیه کنم:

- ماینوكسیدیل استفاده كنید که هم جلوی ریزش رو میگیرد هم باعث رویش مجدد مو میشود.
- گاهی شامپو اطفال با مو بعضی از بزرگسالان بیشتر سازگاری دارد.
- بیماریهای داخلی میتوانند باعث خارش پوست بخصوص پوست سر شود . لذا ملاحظاتی لازم است.
- اسیدهای چرب امگا سه باعث سلامت قلب و پوست می‌شود.
- ماساژ سر تأثیرات فوق‌العاده‌ای روی مغز دارد و موقع شستن مو اگر بورس ماساژ دهنده بجای انگشتان استفاده شود برای رشد مو خیلی مفید است.
- بیشترین علت خارش سر شوره میباشد . اگر عارضه مزمن باشد نیاز به صبر و درمان طولانی مدت دارد.
- برای پوست خشک شامپویی که رطوبت را به پوست بازگردانند، لازم است.
- در خارش سر ناشي از اگزما و يا پسورياز استفاده از کورتیکواستروئیدها موجب بهبود خارش میشود.
- در مواردی که شوره شدید باشد استفاده از شامپوهای ضد قارچ می توانند موثر باشد.
- برای پوست چرب شامپو مخصوص لازم است و موها به صورت مرتب باید شسته شوند .
- در صورت وجود قارچ پوستی حتماً به پزشک مراجعه فرمائید.
- داروهاي ضد حساسيت ممکن است خارش را تا مدتي تسکين دهند.
- بکارگیری شامپوهاي قطراني برای زدودن پوست مرده و رفع التهاب پسوريازی مؤثر است.
- در عارضه اگزمای سبوره استحمام مکرر و استفاده از شامپوهایی که حاوی املاحی مثل زینک، سلنیوم، سولفور هستند پیشنهاد داده میشود.
- گاهی ریزش و خارش مو میتواند ریشه عصبی داشته باشد که در آن صورت لازم است به دنیا لبخند بزنید.
کامیاب باشید – دکتر ع. ح. سردار      نظر یادتون نره